De zomervakantie is voorbij, maar er worden al weer plannen gemaakt voor de herfst- en kerstvakantie. Een goed moment om nogmaals uit te leggen hoe het ook al weer zit met verlof voor uitzendkrachten.
Vakantie
In de CAO voor uitzendkrachten is opgenomen dat een uitzendkracht 16⅔ uur doorbetaalde vakantie opbouwt bij elke volledig gewerkte maand. Deze vakantie wordt opgenomen in de vorm van vakantiedagen. Bij een fulltime dienstverband (40 uur) zijn dat 25 vakantiedagen per jaar, waarvan 20 wettelijke vakantiedagen en 5 bovenwettelijke vakantiedagen. Alleen de 5 bovenwettelijke vakantiedagen mag het uitzendbureau in geld uitkeren. Uitzendkrachten hebben ook recht op een vakantiebijslag die 8% van het feitelijk loon over de normale uren bedraagt. Deze bijslag wordt in principe eens per jaar uitbetaald.Vakantie in fase A
Uitzendkrachten in fase A ontvangen alleen loon voor de uren die zij daadwerkelijk werken. Dit betekent dat zij tijdens vakantiedagen niet worden doorbetaald. Om dit te compenseren, reserveert het uitzendbureau een aanvulling op het loon, uitgedrukt als een percentage van het basisuurloon (10,92% in 2024). Dit gereserveerde bedrag wordt uitbetaald zodra de uitzendkracht vakantiedagen opneemt.Voor uitzendkrachten in fase A vervallen de wettelijke vakantiedagen (20 dagen per jaar bij een fulltime dienstverband) een jaar na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de dagen zijn opgebouwd.
Vakantie in fase B en C
Uitzendkrachten in fase B en fase C hebben tijdens hun vakantie recht op doorbetaling van het loon dat zij op dat moment verdienen.Bij fase B vervallen de wettelijke vakantiedagen (20 dagen per jaar bij een fulltime dienstverband) een jaar na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de dagen zijn opgebouwd. Dit geldt niet voor fase C; in fase C vervallen de wettelijke vakantiedagen pas vijf jaar na de laatste dag van het kalenderjaar waarin de dagen zijn opgebouwd.Feestdagen
Op wettelijke feestdagen krijgen alle uitzendkrachten het feitelijk loon doorbetaald dat zij normaal gesproken zouden ontvangen als zij op die dagen gewerkt zouden hebben. Moet een uitzendkracht op een feestdag werken, dan is hier doorgaans een toeslag aan verbonden conform de daarvoor geldende regeling bij de inlener of – als de ABU-beloning van toepassing is – de regeling voor onregelmatige werktijden in de CAO voor Uitzendkrachten.Algemeen erkende feestdagen zijn (voor zover ze niet op zaterdag en/of zondag vallen):
· Nieuwjaarsdag
· Tweede Paasdag
· Hemelvaartsdag
· Tweede Pinksterdag
· Beide kerstdagen
· Koningsdag of daarvoor in de plaats tredende dag
· Bevrijdingsdag in lustrumjaren.
Als uit de uitzendovereenkomst of terbeschikkingstelling niet duidelijk blijkt of de feestdag op een normale werkdag valt, krijgt de uitzendkracht de feestdag uitbetaald onder de volgende voorwaarden:
- Na dertien weken: Als de uitzendkracht in een periode van dertien aaneengesloten weken direct voorafgaand aan de feestdag minimaal zeven keer op de betreffende dag van de week heeft gewerkt.
- Minder dan dertien weken: Als de uitzendkracht nog geen dertien aaneengesloten weken heeft gewerkt, maar wel in meer dan de helft van de periode op de betreffende dag van de week heeft gewerkt.
Kort verzuim of bijzonder verlof
Een uitzendkracht in fase A krijgt niet doorbetaald tijdens kort verzuim (bijvoorbeeld dokters- of tandartsbezoek) of bijzonder verlof (bijvoorbeeld bij een huwelijk of overlijden). Voor hem bestaat een reservering voor kort verzuim van 0,6% (2024) boven op het brutoloon. Zodra de uitzendkracht het kort verzuim of bijzonder verlof opneemt, wordt het gereserveerde geld voor die dag uitbetaald.Uitzendkrachten in fase B en fase C hebben recht op doorbetaald kort verzuim of bijzonder verlof. In de CAO voor uitzendkrachten (artikel 28) staat per situatie precies omschreven hoeveel dagen verlof de uitzendkracht krijgt.
Geboorteverlof
Na de bevalling van de partner, of de persoon wiens kind door de uitzendkracht wodt erkend, heeft de uitzendkracht het recht om vier weken geboorteverlog op te nemen. Het geboorteverlog komt overeen met de wekelijkse arbeidsduur, et een maximum van 40 uur. Dit geldt voor alle uitzendkrachten. Heb je vragen over deze blog, bel ons! Wij beantwoorden graag je vragen. Ons telefoonnummer is 024-3226600