Veelgestelde vragen in de categorie

Bij een uitzendovereenkomst is een vorm van een arbeidsovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst is het contract, de uitzendovereenkomst het type contract dat je afsluit.
Een tijdelijk contract wordt door opdrachtgevers vaak ingezet als eerste contract, om te zien of de samenwerking bevalt, je het werk goed aankan en of jij het überhaupt leuk vindt. Deze contracten zijn meestal 6, 8 of 12 maanden. Soms is een tijdelijk contract bijvoorbeeld ter vervanging van een uitgevallen medewerker. Dan spreek je de duur samen af.
Ja, volgens de wet mag je na drie opeenvolgende tijdelijke contracten of na 36 maanden een vast contract verwachten, tenzij de cao andere regels hanteert. Al is de uitzendbranche hier wel een uniek geval in. Mocht meer willen weten, bekijk dan eens onze blog over uitzendcontracten.
Dit hangt af van de opzegtermijn in je contract. In Nederland is het gebruikelijk om een maand te hanteren bij tijdelijke of vaste contracten. Bij een uitzendcontract heb je echter meer flexibiliteit. Daar is het opzegtermijn in het begin 1 dag, na 26 gewerkte weken wordt dit wel verlengt naar 10 dagen.
Bij een oproepcontract werk je alleen als je wordt opgeroepen. Je hebt recht op minimaal 3 uur loon per oproep en jouw rooster moet 4 kalenderdagen van tevoren bevestigd zijn. Mocht er binnen die vierdagen een wijziging plaats vinden, dan heb je recht op het eerder afgesproken uren aantal.
Een nulurencontract bestaat officieel niet meer in Nederland, deze is vervangen voor het oproepcontract. Bij een oproepcontract werk je alleen wanneer de werkgever je oproept. Je hebt dezelfde rechten als andere werknemers, zoals de opbouw van vakantiedagen en loon bij ziekte, voor de uren die je hebt gewerkt.
Ja, een tijdelijk contract kan automatisch worden verlengd als beide partijen daarmee akkoord gaan. Dit moet wel achteraf schriftelijk bevestigd door het uitzendbureau of de werkgever.
Meestal staat er een clausule in het contract dat de overeenkomst stop en niet verlengd wordt wanneer de einddatum is bereikt. Daarom is het belangrijk om een maand voor de einddatum van het contract het gesprek aan te gaan over de plannen. Meestal wordt dit gesprek al door de werkgever geïnitieerd, maar het is goed om hier zelf ook scherp op te zijn.
Als jouw contract niet verlengd wordt of je wordt ontslagen gedurende de contractperiode, dan heb je recht op een transitievergoeding. Stop je zelf met jouw baan, heb je ook geen recht op een transitievergoeding.
Werkwijzer biedt twee verschillende contracten aan, een uitzend- of een detacheringscontract. In samenspraak met de opdrachtgever bepalen we welke het beste past. Werkwijzer werft ook personeel op basis van Werving en Selectie, dan kun je een tijdelijk of vast contract krijgen. Maar dan kom je direct in dienst bij de opdrachtgever.