Een goede voorbereiding is essentieel, een eerst indruk maak je immers maar een keer. Verdiep je in het bedrijf, lees de vacature zorgvuldig door en zorg dat jij de link tussen jouw ervaring en de functie kan uitleggen.
Kledingkeuze hangt van veel verschillende dingen af, zo spelen de branche, het bedrijf en jouw eigen stijl een belangrijke rol. Wil jij werken in een formele sector zoals finance of consultancy wordt nette, zakelijke kleding vaak verwacht. In informelere sectoren kiest men vaak voor iets minder formeels. Ongeacht van waar jij komt te werken, zorg altijd voor een verzorgde uitstraling.
Een gesprek begint vaak wat informeler, je kunt dan vragen verwachten zoals “Kun je iets over jezelf vertellen?” en “Waar vul jij jouw vrije tijd mee op?” Later in het gesprek gaat het vaak concreet over jouw ervaring en vaardigheden. Dan kun je vragen verwachten zoals “Met welke software heb je gewerkt?” en “Wat is jouw aanpak om dat probleem op te lossen?” De vragen die je op dat punt krijgt zijn vaak sector- of functie specifiek, daarom is het belangrijk om je goed in te lezen in de vacature.
Een goed cv is duidelijk, overzichtelijk en bevat relevante informatie. Leef je in bij het opstellen van jouw cv in de persoon die het uiteindelijk gaat lezen en beoordelen. Als jij hondentrainer wil worden dan is het heel goed om te vermelden dat je goed met dieren bent, het minder relevant als je advocaat wil worden.
Een motivatiebrief kan onderscheidend werken. Het is een manier om gelijk te benadrukken waarom jij geïnteresseerd bent in de functie. Zie een motivatiebrief wel als aanvulling op jouw cv, trap niet in de valkuil dat je in jouw motivatiebrief je cv doorloopt. Maar dat je echt gaat toelichten waarom jij de functie graag wil en waarom jij een match ziet.
Dit verschilt per bedrijf, maar over het algemeen krijg je binnen een week tot twee weken een reactie. Vaak staat een reactietermijn ook in de vacature vermeld. Bij Werkwijzer hanteren wij een reactietijd van een werkdag, omdat wij het belangrijk vinden dat jij weet waar je aan toe bent.
Bij de meeste bedrijven krijg je een automatische ontvangstbevestiging, waarin staat dat jouw sollicitatie in goede orde is ontvangen. Krijg je deze niet dan kun je natuurlijk altijd even een dag later telefonisch contact opnemen.
Salaris is voor veel mensen nog een taboe onderwerp, maar tegelijkertijd een hele belangrijke factor in het maken van een beslissing. Daarom is het goed om hier vooraan in het sollicitatieproces al duidelijk over te zijn. Doe onderzoek naar wat een gangbare salarisrange is voor de functie waarop je reageert en maak een kritische inschatting over hoe jij met jouw ervaring hierin past.
Je kunt jezelf onderscheiden door in je sollicitatie duidelijk te maken hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten op de behoeften van het bedrijf. Geef concrete voorbeelden van successen in eerdere banen en laat zien hoe je waarde kunt toevoegen.
Fouten bij het solliciteren komen vaak toch voor uit slordigheid, denk aan het meesturen van een verkeerde motivatiebrief of een persoon bij de verkeerde naam noemen. Foutjes niet onnodig zijn en onbewust een grotere negatieve impact kunnen hebben dan je denkt. Daarom is simpelweg alles rustig nog een keertje doorlezen en controleren voor je op versturen klikt vaak de oplossing.